top of page

"Un autre Belge également present sur ce beau disque en trio, c’est Joseph Callaerts. C’est un des premier auditons à décrouvir des grand trios belges avant César Franck. J’ai pris beaucoup de plaisir à écouter ce trio, un chef-d’oeuvre qui pourtant n’avait jamais enregistré, alors merci à ces trois jeunes musiciens belges qui offrent un disque pertinent, utile et très bien enregistré."

Radio France, 28 februari 2022

Het Ryelandt Trio, opvolger van het Trio Telepatico, werd in 2009 opgericht in Brugge. Al sinds z’n oprichting wist het ensemble zich te onderscheiden door het winnen van nationale én internationale wedstrijden. Zo werden ze laureaat van de Vlamo-Wedstijd, het Europese Muziekfestival voor de Jeugd en Belfius Classics. Recent won het trio een eerste prijs op het Concours International Léopold Bellan in Parijs, een tweede prijs op de France Music Competition, en de publieksprijs op de Supernova wedstrijd in deSingel.

Verder worden ze op regelmatige basis gecoacht door experten in het werkveld zoals Arco Baleno, Storioni Trio, Benjamin Glorieux, Guy Danel en Claire Chevallier. 

Het Ryelandt Ensemble verankerde zich in het muzikaal landschap door het brengen van interessante en boeiende programma’s, toegespitst op het brede publiek en met aandacht voor vergeten parels van eigen bodem. Enkele mijlpalen binnen het ensemble, zijn de volgende:

In 2014 verscheen hun eerste album met hedendaagse werken van onder andere Vlaamse componisten zoals Piet Swerts, Erik Desimpelaere en Marc Matthys maar ook iets bekende minder werken van Edison Denisov, Paul Juon en Frank Bridge kregen hun plaats. In datzelfde jaar werden ze uitgenodigd om als solist het Triple Concertino uit te voeren van Alexander Tcherepnin samen met het orkest Stum und Klang (olv Thomas van Haeperen) in de Muntschouwburg in Brussel.

In 2017 werkte het trio samen met ‘Kotjesvolk’ aan een nieuw project ‘Bericht aan de Bevolking’ ter herdenking van de Grote Oorlog. Dit interdisciplinair project resulteerde in een dubbel CD.

In 2021 brachten ze hun recentste album uit bij het label Etcetera Records met werken en wereldprimeurs van Bruggeling Joseph Ryelandt en Antwerpenaar Joseph Callaerts. De cd, genaamd ‘Late Romantic Piano Trios from Flanders’, werd tevens zeer goed onthaald in kranten zoals de Standaard en wordt regelmatig te horen op radiozender Klara. (cfr. Recensies Ryelandt Ensemble)

Ook werden ze uitgenodigd om als solist het Triple Concertino uit te voeren van Alexander Tcherepnin samen met het orkest Stum und Klang (olv Thomas van Haeperen) in de Muntschouwburg in Brussel.

Enkele highlights van het komende seizoen, zijn het opnemen van de pianokwintetten van Joseph Ryelandt & Karl Mestdagh en een tour doorheen Vlaanderen met projecten zoals  ‘Ryelandt Trio plays Frank Zappa’ in BOZAR te Brussel, en een interdisciplinair project in samenwerking met Thomas Blondelle, getiteld ‘Liefs, Beethoven’ in de Stadsschouwburg van Brugge. 

Ryelandttrio_Shoot_HighRes-4.jpg
Pieter-Jan Verhoyen 
Pianist 
Ryelandttrio_Extra_Web-1.jpeg
Jeroen De Beer 
Violist 
Ryelandttrio_Shoot_HighRes_-15.jpg
Pieter-Jan De Smet 
Cellist
bottom of page