top of page

"Un autre Belge également present sur ce beau disque en trio, c’est Joseph Callaerts. C’est un des premier auditons à décrouvir des grand trios belges avant César Franck. J’ai pris beaucoup de plaisir à écouter ce trio, un chef-d’oeuvre qui pourtant n’avait jamais enregistré, alors merci à ces trois jeunes musiciens belges qui offrent un disque pertinent, utile et très bien enregistré."

Radio France, 28 februari 2022

Het Ryelandt Trio, opvolger van het Trio Telepatico, werd opgericht in 2009 in Brugge. Al snel maakte het trio naam door het winnen van meerdere prijzen op wedstrijden zoals de Vlamo-Wedstijd, het Europese Muziekfestival voor de Jeugd en Belfius Classics. In 2021 won het trio een eerste prijs op het Concours International Léopold Bellan in Parijs en ontvingen ze ook een tweede prijs op de France Music Competition en in 2022 wonnen ze de publieksprijs op de Supernova wedstrijd in deSingel.

Met repertoire van de Barok tot 21ste eeuws brengt het Ryelandt Trio interessante en boeiende programma’s op historisch geïnformeerde manier naar het brede publiek. Hierbij vestigt het trio vaak de aandacht op vergeten parels van eigen bodem. 

 

Het Ryelandt Trio wordt gecoacht door gerenommeerde artiesten en ensembles zoals Arco Baleno, Storioni Trio, Benjamin Glorieux, Guy Danel en Claire Chevallier.

Ook werden ze reeds uitgenodigd om als solist het Triple Concertino uit te voeren van Alexander Tcherepnin samen met het orkest Stum und Klang (olv Thomas van Haeperen) in de Muntschouwburg in Brussel.

 

In 2014 verscheen hun eerste album met hedendaagse werken van onder andere Vlaamse componisten zoals Piet Swerts, Erik Desimpelaere en Marc Matthys maar ook iets minder bekende werken van Edison Denisov, Paul Juon en Frank Bridge  kregen er hun plaats.

In 2017 werkte het trio samen met Kotjesvolk aan een nieuw project ‘Bericht aan de Bevolking’ ter nagedachtenis van de Grote Oorlog. Ze namen deze muziek ook op en is te verkrijgen op een dubbel CD.

 

Het Ryelandt Trio hecht veel belang aan muziek van eigen bodem. Zo brachten ze in 2021 een gloednieuw album uit bij het label Etcetera Records met werken en wereldprimeurs van Bruggeling Joseph Ryelandt en Antwerpenaar Joseph Callaerts. De cd, genaamd Late Romantic Piano Trios from Flanders, werd tevens zeer goed onthaald in kranten zoals de Standaard en is frequent te horen op radiozender Klara.

 

Enkele toekomstplannen zijn het opnemen van een nieuw album met hedendaagse werken van componisten zoals Jasper Charlet en Robert Groslot, die voor het Ryelandt Trio een nieuw werk schreef genaamd ‘La Fenice’. Verder werken ze rond een nieuw project met liederen van Beethoven, zijn ze intenstief bezig met het verkennen van het Barokrepertoire en zullen ze te horen en te zien zijn op tal van grote podia in België. 

Ryelandttrio_Shoot_HighRes-4.jpg
Pieter-Jan Verhoyen is pianist, klavecinist en pianofortist. Zijn passie voor Vlaams repertoire en historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk vertaalt zich zowel op het podium als in zijn cd-opnames. Hij werkt regelmatig samen met ensembles als Anima Eterna Brugge en het Terra Nova Collective en is de pianist van het Ryelandt Trio. Als piano- en klavecimbelbegeleider werkt Pieter-Jan voor het International Flute Seminar Bruges,  de Dutch International Flute Competition, de National Flute Association (USA) en STAP Roeselare en is hij veelgevraagd op internationale masterclasses en wedstrijden in Europa en de Verenigde Staten. Pieter-Jan soleerde met het Strijkorkest van de Kust, het orkest van het Stedelijk Conservatorium Brugge en het barokorkest van het Conservatoire Royal de Bruxelles. Pieter-Jan is laureaat van verschillende wedstrijden zoals de Sigismundus Lauxmin  International Harpsichord Competition, Belfius Classics, Cantabile, het Concours Musical de France en de Steinway pianowedstrijd. Hij studeerde piano, pianoforte en klavecimbel aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel en Amsterdam. 
Ryelandttrio_Extra_Web-1.jpeg

Jeroen De Beer is een gepassioneerd kamermuzikant en maakt naast het Ryelandt Trio deel uit van het Sonoro Quartet waarmee hij studeert aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie Amsterdam en reeds concerten speelde in België, Nederland, Duitsland, Ierland, Hongarije en Zwitserland. Jeroen was reeds te horen op radiozenders als Klara, SWR (Duitsland), RTE Ierland, BRF1, Radio France en Bartók Radio Budapest. In oktober 2021 won het Sonoro Quartet de derde prijs en twee speciale prijzen op de Bartók World Competition for String Quartet. Hij maakt ook deel uit van de ensembles Bryggen Strings, Boho strings, Il Gardellino en speelt geregeld mee met Le Concert Olympique. Hij was te zien op verschillende festivals zoals Pietrasanta in Concerto, Festival Academy Budapest, Janacek Festival Brno, Beethovenfest Bonn, Super Cello Festival Bejing waar hij speelde in zalen zoals de Liszt Academy, National Theatre Brno, National Concert Hall of Taipei enz. Hij volgde les bij Tatiana Samouil aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, bij Barnabás Kelemen aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln en volgt momenteel barokviool bij Joanna Huszcza aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. 

In 2014 en 2021 bracht Jeroen twee albums uit met het Ryelandt Trio. 

www.debeerjeroen.com

Ryelandttrio_Shoot_HighRes_-15.jpg
Pieter-Jan De Smet is een veelzijdig cellist, die vooral internationaal actief is als solist en kamermuzikant. In kamermuziekverband verscheen hij live op radiozenders Klara en Musiq3 en deelde hij het podium met grote namen zoals het Zemlinsky Kwartet, het Rembrandt Frerichs Trio, Markus Stockhausen en Benjamin Glorieux. Voor kamermuziek volgde hij onder meer les bij leden van het Alban Berg Quartet, Endellion Quartet, Jerusalem Quartet en het Danel Quartet.  Naast het Ryelandt Trio is hij lid van het Desguin Kwartet, waarmee hij studeert aan de Pro Quartet Academy van Parijs en onlangs de SUPERNOVA competitie won. Hij speelt momenteel op een cello van de Belgische Ambroise de Comble (1725) 

www.cellist.be

bottom of page